Skip to main content

Skionderhoud na de toer

Na afloop van je skitoer kunnen de ski’s weer voor een aantal maanden in de opslag. In dit artikel lees je hoe je je toerski’s zomerklaar maakt door een beschermende waxlaag en het opvullen van krassen.

  • Wat je zoal nodig hebt schragenworkmate wax kantenvijl schraper nylon en koper borstel en reparatiestick niet op foto

    Wat je zoal nodig hebt schragenworkmate wax kantenvijl schraper nylon en koper borstel en reparatiestick niet op foto

  • Wax met strijkijzer op ski laten druppelen

    Wax met strijkijzer op ski laten druppelen

  • Druppels gelijkmatig verdelen en vooral niet te veel wax aanbrengen

    Druppels gelijkmatig verdelen en vooral niet te veel wax aanbrengen

  • Wax goed uitsmeren maar strijkijzer niet te lang op een plaats houden

    Wax goed uitsmeren maar strijkijzer niet te lang op een plaats houden

  • Overtollige wax zorgvuldig eraf schrapen en daarna stevig borstelen met de nylon borstel

    Overtollige wax zorgvuldig eraf schrapen en daarna stevig borstelen met de nylon borstel

  • Dunne reparaties blijven  aan de vellen plakken

    Dunne reparaties blijven aan de vellen plakken

Bescherm de kanten met wax tegen roest

De grootste vijand van je ski is roest. De staalkanten van de ski roesten heel gemakkelijk. Als je pech hebt, dan dringt de roest door tot binnen in de ski. Doordat roest tien keer zoveel plaats inneemt als staal, wordt de ski opengeduwd en kun je de ski weggooien. Je kunt roest voorkomen door aan het eind van je tocht, bij de auto de ski’s al schoon en droog te maken. Daarna haal je een blokje harde skiwax langs de kant. Dat kan eventueel ook bij thuiskomst. De beste manier om de ski te beschermen is met warme skiwax. Voor je volgende skitoer, moet het belag sowieso een keer gewaxt worden, dus dat kun je net zo goed direct na thuiskomst doen.

Warm waxen

Wat heb je nodig:

  • een parafinewax zonder fluor
  • een oud strijkijzer of een speciaal waxijzer
  • een kantenslijper of schuurpapier
  • een plexiglas schraper
  • een harde borstel met nylon of bronzen haren

Gebruik als wax altijd een wax zonder fluor. De fluor zorgt ervoor dat je sneller kunt skiën, maar is slecht voor de lijm van je vellen. Daarnaast is fluor (ook bekend als PFAS) slecht voor het milieu en er is geen enkele valide reden om de bergen daarmee te vervuilen.

Om te waxen leg je de ski plat op twee schragen met het belag naar boven. Je kunt ook speciale klemmen kopen waarmee je de ski op een tafel kunt vastzetten, inklemmen op een Workmate kan afhankelijk van het type binding ook een goede optie zijn zie foto's). Zet de binding in de loopstand, zodat je geen last hebt van uitstekende stoppers. Borstel de ski eerst helemaal schoon en verwijder eventuele roestplekjes met de kantenslijper of een schuurpapiertje.

Je kunt de wax verwarmen met een waxijzer of een strijkijzer. Het voordeel van een waxijzer is dat de temperatuur constanter is. Bij een strijkijzer schommelt de temperatuur rond de ingestelde waarde. Elke keer als de ingestelde temperatuur wordt bereikt, schakelt de thermostaat de stroom uit en daalt de temperatuur weer. Dat is vervelend, want als het ijzer te koud is, smelt de wax niet goed en als het te heet is, beschadig je de ski. Stel het strijkijzer daarom zo laag mogelijk in, en niet warmer dan stand 1. Iedere keer dat het ijzer afkoelt, moet het zo koud worden dat het net niet meer lekker over de ski glijdt.

Om de wax aan te brengen houd je het warme ijzer verticaal boven de ski. Druk de wax tegen het ijzer en laat de gesmolten wax op het belag van de ski druppelen. Maak een mooi zigzagspoor van druppels over de hele lengte van de ski. Daarna zet je het ijzer plat op het belag om de wax te verdelen over het gehele oppervlak van de ski. Houd het ijzer voortdurend in beweging, om te voorkomen dat de ski te heet wordt. Werk van de punt naar achteren en zorg dat ook de staalkanten bedekt worden met de vloeibare wax, zodat ze beschermd zijn tegen roest. Laat de ski afkoelen en zet hem daarna verticaal weg tot de volgende skitoer.

Overtollige wax verwijderen voor je op pad gaat

Vlak voor je volgende tocht, schraap je met de plexiglas schraper alle overtollige wax van de ski. Dat geeft een hoop troep, dus houdt de stofzuiger bij de hand. Werk altijd van de punt van de ski naar achteren toe. Daarna neem je de borstel en borstelt alle wax uit de groeven die in de lengterichting van het belag zijn geslepen. De groeven zorgen ervoor dat de ski recht vooruit wil. Als je vergeet de wax eruit te borstelen, dan glijdt de ski zijwaarts weg en ga je op je gezicht.

Vloeibare wax

Als je geen zin hebt in het gedoe met strijkijzers, dan kun je ook kiezen voor een vloeibare wax. Die is te verkrijgen in blikjes, tubes of sticks. Daarmee bescherm je de ski ook tegen roest, maar de wax dringt meestal minder diep in het belag, waardoor je halverwege de toerweek nog een keer extra moet waxen.

Laten waxen

Je kunt voor een bescheiden bedrag de ski’s laten waxen bij een skiwinkel. Je kunt ze ook afgeven bij de winkels van Bever en dan worden ze in een kleine fabriek van Dr.Wax in Roosendaal gewaxt en geslepen. Vraag bij de skiwinkel naar een fluorvrije wax. De eigenaar van Dr.Wax vertelde ons dat hij medio maart altijd al overschakelt op de fluorvrije versie omdat die beter geschikt is voor de lentesneeuw, maar dat je daar eerder ook al om kunt vragen.

Groot onderhoud

Buiten de piste raak je nog wel eens een steen. De krassen die dat oplevert hoef je niet allemaal te repareren. Als de kras diep is en doorloopt tot bij de staalkant, dan is het wel slim om die snel op te vullen. Anders loop je het risico dat je een keer de hele staalkant uit je ski trekt. Bij diepe krassen is er ook een kans dat er vocht in de ski komt en dat de houten kern van de ski gaat rotten.

Voor een goede hechting van het vulmateriaal moet de wax eerst verwijderd worden met een oplosmiddel. Reparaties kun je daarom het beste eerst voordat je gaat waxen. Je vult de kras op met speciale reparatiesticks. Na het verwijderen van de wax, verwarm je de kras voorzichtig met een föhn. Daarna steek je de stick aan met een aansteker en mikt de druppels vloeibare kunststof die eraf vallen, in de kras. Na afkoelen en uitharden, kun je met een superscherp stanleymesje of scheermesje, de overtollige kunststof wegsnijden. Je kunt zelf echter geen mooi profiel in de nieuwe kunststof slijpen, dus dat moet een volgende keer in de skiwinkel gedaan worden. Voor een smalle kras is dat echter niet belangrijk.

Bij Dr.Wax kun je alle krassen laten opvullen met een speciale machine. Dan worden ook de ondiepe krassen gevuld en er wordt weer een profiel in het belag geslepen zodat je ski er weer als nieuw uitziet. Wees echter niet verbaasd als het vulmateriaal van brede, ondiepe krassen aan je vellen blijft plakken. De hechting met de ondergrond is niet fantastisch. Bij een smalle kras wordt het vulmateriaal ook aan de zijkanten vastgehouden en daardoor is het beter gefixeerd.

Echte toerskiërs waxen zelf

Door zelf je onderhoud te doen, zie je beter wat de staat van de ski is. Je kunt dan bijvoorbeeld direct controleren of de schroeven van de bindingen nog goed vastzitten. Bij de skiwinkel wordt bij het waxen vaak ook het belag en/of de kant geslepen en bij elke slijpbeurt wordt je belag en staalkant dunner. Dat kun je niet zo heel vaak laten doen. Bovendien wil je de mystieke geur van de warme skiwax niet missen.

Je moet inloggen om info toe te voegen of vragen te stellen.