Tips voor betere foto's - deel 2

11. Zorg voor een voorgrond en een achtergrond, waarbij op zowel voor- als achtergrond iets te zien is. Dat creëert diepte in de foto en maakt de foto veel interessanter. Je kunt eventueel nog spelen met de scherpte om de aandacht te brengen waar je die wil. Als de voorgrond scherp is, dan trekt die de aandacht. Als je de aandacht op de achtergrond wil richten, dan moet die juist scherp zijn.

De focus is op het bordje maar de skiërs op de achtergrond maken het verhaal compleet

12. Fotografeer niet alleen op ooghoogte, maar ook van bovenaf of van onderaf. Vroeger moest je op je buik gaan liggen om een foto van onderaf te maken, maar sinds elk fototoestel een schermpje heeft ben je vrij om vanuit elke hoek te fotograferen.


Vanuit een afwijkende positie fotograferen levert vaak verrassende foto's op

13. Fotografeer ook details: een naambordje op het topkruis, opspattende sneeuw, een sneeuwvlok, een richtingaanwijzer.Het detail geeft samen met de mooie achtergrond een boeiende foto

14. Isoleer het onderwerp. Tijdens het toerskiën kun je vaak prachtige foto’s maken omdat je door het witte sneeuwdek, heel weinig visuele rommel in een foto hebt. De sneeuw dekt alles voor je af. Je kunt dat effect nog versterken door een standpunt te kiezen waarbij er weinig op de achtergrond te zien is. Als je het fototoestel heel laag houdt, dan bestaat de achtergrond vooral uit lucht. Als je het fototoestel heel hoog houdt, dan heb je vooral sneeuw als achtergrond.

15. Kijk naar vlakverdeling en geometrie. Een gebogen lijn kan spannender zijn dan een rechte lijn. Een horizon precies midden in de foto geeft veel rust en is niet zo spannend. Volgens de oude theorie van de gulden snede kun je de horizon beter op 1/3 of 2/3 van de hoogte van de foto leggen. Op sommige toestellen kun je op het beeldscherm enkele rasterlijnen laten zien. Stel die dan zo in, dat de lijnen niet precies in het midden staan, want onbewust hebben veel mensen de neiging om daar dan ook het belangrijkste onderwerp van de foto te plaatsen.

Stel je fototoestel zo in dat je de rasterlijnen op 1/3 van de hoogte en de breedte ziet. Dat kan ook op de iPhone.

16. Plaats het onderwerp niet altijd in het midden. Ook bij de horizontale verdeling van de foto, is het vaak interessanter om je onderwerp niet exact in het midden te zetten, maar op 1/3 vanaf de rand van de foto. 

Door het onderwerp niet in het midden van de foto te plaatsen, wordt een foto veel spannender.

17. In de foto kijken. Als iemand aan de zijkant van de foto staat, kijkt hij dan de foto in of de foto uit? Als deze persoon de foto inkijkt, dan wordt de aandacht ook gericht op datgene waar hij naar kijkt. Als iemand kijkt naar iets wat zich buiten de foto bevindt, dan oogt dat vaak een beetje vreemd.

18. Probeer de horizon ook horizontaal op de foto te krijgen. Maak je daar niet al te druk om. Je kunt daarvoor thuis op de computer de foto nog wel een beetje draaien, maar dan wordt er wel een stuk van je foto afgesneden.

19. Steilheid in beeld brengen. Maak de steilheid van een helling zichtbaar door de helling van opzij te fotograferen.Op deze foto is de steilheid van de helling goed in beeld te gebracht met de horizon als referentie

20. Zorg voor een kleurrijk detail op de voorgrond van de foto. Sneeuwlandschappen kenmerken zich door veel wit en grijs, zeker als het bewolkt is. Een paar knalrode ski’s, een felgroene rugzak of een gekleurd shirt kan daarmee mooi contrasteren.De kleurrijke jassen maken er samen met de gekruiste ski's een boeiende foto van

Je moet inloggen om info toe te voegen of vragen te stellen.