Tips voor betere foto's - deel 3

21.Zorg voor herhaling en ritme. Je kunt dit effect versterken door met de zoomlens te werken. als je een rijtje mensen fotografeert die achter elkaar lopen, dan worden die bij een telelens dichter bij elkaar gebracht. Bij gebruik van een groothoeklens lijken ze juist verder uit elkaar te komen. Dingen die verder weg zijn, komen kleiner op de foto als je een groothoeklens gebruikt. Je kunt daar dus mee spelen. Een kei op de voorgrond kan op de foto even groot worden als de noordwand van de Matterhorn die je er naast laat zien. 

22. Creëer diepte door iets op de voorgrond te plaatsen

23. Zorg dat er mensen in beeld zijn, om de omvang van een berg te kunnen inschatten 

24. Gebruik perspectief en verdwijnpunt om aandacht te focussen en spanning te creeren. 

 25. Maak niet alleen foto’s van landschappen, maar ook van de voorbereiding, de heenreis, de slaapzaal,  en de berg vuile was die je achteraf over houdt. 

26. Gebruik het gouden uur: rond zonsopkomst en zonsondergang is het licht vaak veel interessanter dan midden op de dag. De kleur van het licht is warmer en door de lage stand van de zon, wordt relief meer benadrukt door het mooie strijklicht. Toerskiers gaan vaak vroeg op pad, dus dan hoef je je fototoestel alleen maar aan te zetten. Maak echter ook nog eens een paar mooie foto’s in de middag als je vaak alweer terug bent bij de hut. Als je bereid bent om je jas nog eens aan te trekken en 50 meter bij de hut vandaan te lopen, dan heb je vaak unieke opnamen.

27. Kijk voor je afdrukt eerst nog een keer naar de vier randen van de foto. Wat zie je daar? Heb je een goede uitsnede of moet er eigenlijk een stuk van de foto af?

28. Maak altijd twee foto’s. Als je iets moois ziet, richt de camera en druk meteen af zodat je dat bijzondere moment direct hebt vastgelegd. Kijk daarna nog eens goed naar de foto en naar de scene die je voor je ziet en vraag je af wat je nog wil aanpassen om de foto te verbeteren. Misschien wordt die toerskier veel interessanter als zijn voeten er niet zijn afgesneden.

29. Slecht weer is je vriend. Dat geeft een veel interessantere lichtval. Als ergens de zon doorbreekt, dan krijgt een deel van het landschap extra nadruk. De wolken zorgen voor een dreigende sfeer die veel spannender kan zijn dan op een foto met een egaal blauwe hemel Zelfs in de mist kun je mooie foto's maken. Een extra voordeel is dat je een keer interessante foto’s hebt die maar weinig mensen hebben omdat de meeste mensen hun toestel ver weg stoppen als het weer betrekt.

30. Kies bewust voor portret- of landschapsformaat. Op een beeldscherm en op een website is er eigenlijk alleen ruimte voor foto’s in liggend formaat. Voor een foto die thuis aan de muur moet komen te hangen, heb je natuurlijk ook de vrijheid om de camera een kwartslag te draaien en in verticaal formaat (portretformaat) te werken. Dat kan de nadruk leggen op de hoogteverschillen in de bergen.

 

Je moet inloggen om info toe te voegen of vragen te stellen.