Tips voor betere foto's

Tijdens het toerskien, kom je in overweldigende landschappen. Die indrukken wil je natuurlijk graag mee naar huis nemen, maar als je thuis naar je foto’s kijkt, dan vallen die soms toch tegen. Daarom hebben we hier een aantal tips om betere foto’s te maken.

Dit is geen technisch verhaal over diafragma’s en sluitertijden, maar lekker praktisch, gericht op de praktijk van toerskiers. Je kunt immers een unieke foto maken door een groot statief mee te nemen, maar we hopen dat niemand dat ook daadwerkelijk gaat doen, want die ondingen zijn veel te zwaar voor een mooie toerskitrip. Het zou ook mogelijk zijn om in het donker naar een bergtop te klimmen en uren te gaan zitten wachten op de juiste maanstand, maar daar kom je bij de meeste toerskiweken niet aan toe. Daarom vind je hier tips om je te helpen na een normale toerskiweek met betere plaatjes thuis te komen.

Goede foto’s maken, is vooral een kwestie van goed kijken. Na afloop van een vakantie zie je vaak dat sommige mensen veel mooiere foto’s hebben gemaakt dan anderen, terwijl ze toch allemaal op hetzelfde moment op dezelfde plaats zijn geweest. Wat doen die mensen anders? Je hebt daarvoor geen ingewikkeld fototoestel nodig. De meeste van onderstaande tips gaan enkel over compositie. Hoe kun je met een simpel fototoestel, mooiere foto’s maken?

Een skitoer brengt je op al die bijzondere plekken en je hoeft alleen maar de foto te maken.

1.      Maak VEEL foto’s. Deze tip staat met stip op 1. Als je veel foto’s maakt, dan heb je altijd wel een paar hele mooie en originele foto’s. Met een digitale camera kun je bijna onbeperkt fotograferen. Een extra geheugenkaart en een accublokje wegen bijna niets in je rugzak. 100 foto’s per dag is een mooi streefgetal. Eventueel kun je ’s avonds al minder geslaagde foto’s wissen, maar dat gaat wel ten koste van de accu. Een extra geheugenkaartje weegt minder dan een accu.

2.      Zorg dat je de camera altijd bij de hand hebt. Een tasje aan de schouderriem van de rugzak of aan de heupband is daarvoor heel handig. Er zijn ook kleine toestellen die in je broekzak of borstzakje passen. Een mobiele telefoon heeft tegenwoordig vaak ook een hele goede camera. Een fototoestel dat in je rugzak zit, wordt niet gebruikt.

3.      Denk vooruit. Het duurt ongeveer 10 seconden om je fototoestel te pakken en aan te zetten. Je moet daarom proberen om een mooie situatie te voorspellen. Mooie momenten doen zich bijvoorbeeld voor als je van de schaduwkant van een berg naar de zonkant loopt, als de gids een spitzekehre maakt en je je tochtgenoten van onderaf of juist van boven kunt fotograferen, of als het spoor draait en je de mensen voor je ineens tegen een andere achtergrond zult zien.

  Op het juiste moment even wachten tot de groep mooi in beeld is

4.      Werk snel. Je wordt niet populair als de hele groep telkens op je fotoperikelen moet wachten, dus zet dat toestel op automaat of op diafragma voorkeur en schieten maar. Als de situatie zich daarvoor leent, kun je ook een keer uit het spoor stappen zodat je de groep niet ophoudt. Dat kan niet op een helling waar je afstand moet houden vanwege lawinegevaar.

5.      Maak ook foto’s in de afdaling. Je moet daarbij vooraf al bepalen vanaf welke plek je de foto wil maken. Als je een foto van onderaf wil maken, dan moet je als eerste skiën. Als je midden in de helling staat terwijl mensen langs skien, dan kun je ook mooie foto’s van de zijkant maken. Bedenk hoe de lichtval zal zijn en kies op basis daarvan waar je gaat staan. Opstuivende sneeuw geeft een heel ander effect bij tegenlicht, dan wanneer je de zon in de rug hebt. Vraag vooraf aan de gids of het verantwoord is om daar te staan terwijl de anderen één voor één skiën.

6.      Kruip dicht op je onderwerp. Een foto wordt veel indrukwekkender wanneer het onderwerp bijna beeldvullend wordt gefotografeerd. Gebruik de zoomlens maximaal. Als je toestel veel pixels produceert, dan kun je eventueel thuis een deel van de foto afsnijden.

7.      Wissel je plek in de groep af. Als je altijd achteraan loopt, dan heb je altijd dezelfde foto’s.

Vanaf verschillende standpunten fotograferen

8.      Experimenteer met verschillende opnames van hetzelfde onderwerp. Maak drie foto’s vanuit verschillende standpunten en met verschillende zoom. Bekijk achteraf welke foto je het mooiste vindt en waarom.

9.      Kies een thema. Daardoor ga je op een andere manier naar de wereld kijken en andere foto;s maken. Het thema is geheel vrij: vreugde, afzien, eten, berghuttentoiletten, sneeuwkristallen, alles is goed.

Kies een thema voor je toerskifoto's

 Kies een thema, niets is te gek

10.   Laat de foto een klein verhaal vertellen. Een foto van een stafkaart wordt veel interessanter als er twee mensen samen op studeren en wijzen naar de route.

Laat je foto een verhaaltje vertellen

 

 

Log in en voeg jouw fototip hier onder toe. Een foto als illustratie is natuurlijk ook welkom. 

Je moet inloggen om info toe te voegen of vragen te stellen.