Ben je met je nieuwe toerskiset op pad, gaat er wat kapot.....

Afgelopen jaar overkwam het me: in de laatste afdaling van de tocht, al zwoegend door de zachte voorjaarssneeuw brak een stuk van mijn beide achterbindingen af.  Er zat niks anders op dan de voorkant vast te zetten en met de hielen los naar beneden te ploeteren. Gelukkig ben ik heelhuids beneden gekomen.
Hoe zou de leverancier op dit voorval reageren. Natuurlijk is de garantietermijn net verlopen en had ik het materiaal ergens in zuid Duitsland gekocht.......

Wat voor materiaal heb ik?

In de herfst van 2013 heb ik op de terugweg van vakantie in zuid Duitsland een nieuwe toerski’s (Dynafit Baltoro) en binding (Dynafit Radical st) gekocht. Omdat mijn oude schoenen nog niet met een ‘puntjes binding’ overweg konden meteen ook een paar schoenen gekocht. Toevallig zaten die van Dynafit het beste (One PX), ik heb dus een complete Dynafit uitrusting. Ik moet zeggen het is fijn materiaal, ik heb er drie seizoenen heerlijk mee getoerd.

Wat ging er mis?

Aan het eind van een week in het Gran Paradiso gebied skieden we terug naar het dal. De sneeuw was behoorlijk zacht en zwaar en we moesten een route zoeken tussen de rotsen, struiken, bomen en een rivierbeddinkje door. Ineens was de achterkant van mijn linker schoen los, een vreemd gevoel als je aan het afdalen bent. Als ik mijn binding opnieuw vast wil maken zie ik dat de bovenkant van de binding afgebroken is, gvd$#@%^!!. Ik ploeter naar een vlakker stukje om de binding eens goed te bekijken en merk dat nu ook de rechter hak los is. Het blijkt dat bij beide bindingen heb bovenste stuk is afgebroken waar de pinnen in zitten die de hak moet fixeren. Ik zie dat er plastic afgebroken is dus dit valt, zeker onderweg, niet te repareren. Toevallig zien we de afgebroken stukken nog in de sneeuw liggen.

    

Hoe nu verder naar beneden?

De enige optie is om de teen in de voorkant van de binding vast te zetten (loopstand). Nu zijn het een soort telemark ski’s geworden en daal ik voorzichtig verder af, een beetje achterover leunend. Het is flink wennen maar ik kom heelhuids beneden. Gelukkig gebeurt dit op de laatste afdaling van een mooie tocht en kunnen de ski’s achter in de auto gegooid worden. Ik kijk thuis wel of er nog wat van te maken valt. Als dit tijdens een tocht gebeurd heb je wel een probleem, dit valt onderweg niet te repareren.

Heb ik nog garantie?

Thuis twijfel ik even wat ik zal doen, de winkel is in zuid Duitsland dus ik kan niet zo makkelijk even met de ski’s bij ze binnenlopen. Ik heb de bon van de ski’s nog ergens liggen maar zie dat het al 2,5 jaar geleden is dat ik ze gekocht heb. Net buiten de garantie dus. Als ik de bindingen nog eens goed bekijk zie ik dat er twee kleine schroefjes afgebroken zijn die de bovenkant van de binding vast moeten zetten. Als die schroefjes kapot zijn is het plastic van de rest van de binding niet sterk genoeg meer en begrijp ik dat het afgebroken is. Zou er een materiaalfout in de schroefjes gezeten hebben? Ik besluit om toch maar een email te sturen. Ik maak een paar detail foto’s van de onderdelen, schrijf het verhaal op en stuur de mail naar de winkel (sport Conrad) met een kopie naar Dynafit. De emailadressen haal ik van de website.

Goede service!

De volgende dag al krijg ik meteen reactie van sport Conrad, ze willen me vervangende onderdelen op sturen en of ik ze zelf kan omwisselen. Twee dagen later heb ik de onderdelen in huis.
Een dag later krijg ik reactie van Dynafit. Het probleem wordt doorgestuurd naar de ontwikkelafdeling en ondanks dat de garantie al verlopen is wil ook Dynafit een vervangende binding opsturen. Ik vertel ze maar eerlijk dat ik inmiddels al door sport Conrad geholpen ben.
De onderdelen blijken gemakkelijk te vervangen, alleen moet de sterkte van de binding opnieuw ingesteld worden. Misschien dat ik hiervoor nog maar even naar de lokale sportwinkel loop.

Ik ben blij met de geboden oplossing en de service van deze bedrijven is dus prima, ik kan komende winter met een gerust hart weer de bergen in.

Hebben jullie ook goede of slechte ervaring met garantiekwesties, laat dat dan hieronder weten. Mocht je een idee hebben waarom beide bindingen in de laatste afdaling afgebroken kunnen zijn ben ik daar ook benieuwd naar.

 

Je moet inloggen om info toe te voegen of vragen te stellen.