Skip to main content

Toerskiën per trein

  • Even wachten op de bus

    Even wachten op de bus

  • Met Zwitserse precisie naar je bestemming

    Met Zwitserse precisie naar je bestemming

  • Station in de buurt van Zermatt

    Station in de buurt van Zermatt

Veel mensen gaan met de auto naar de Alpen, omdat dat veel flexibiliteit geeft. We stimuleren daarom dat mensen samen reizen. 

De trein kan echter een fijn, ontspannen en duurzaam alternatief zijn. We geven daarom bij de tochten een link met de mogelijkheid om de OV-route te plannen. Er zijn echter meerdere sporen die naar Rome leiden (en de Alpen) daarom hier enkele tips:

Plannen van je reis

Om je reis van deur tot deur te plannen én te kopen, zijn er helaas nog geen allesomvattende websites, zoals dat bij vliegreizen wel het geval is. Via Google Maps kun je kijken welke vervoerders welke delen van je reis aanbieden, van deur tot deur. Met plannen én boeken kom je vervolgens een heel eind via NS International en The Trainline. Wil je weten welke ski-bestemmingen per trein bereikbaar zijn, kijk dan hier

Nachttrein

Wil je een reisdag besparen (en daarmee een vrije dag), dan is de nachttrein een ideale oplossing. Je stapt 's avonds in Utrecht, Amsterdam of Rotterdam op de trein en de volgende ochtend vroeg kom je aan op een van de grotere stations van Zwitserland (Basel of Zurich), Duitsland (München), Oostenrijk (Salzburg en Innsbruck) of Frankrijk (diverse stations in de Franse Alpen). Een kaart met alle nachttrein bestemmingen in de Alpen vind je hier. Vanuit deze stations reis je verder naar je tourski-bestemming, al dan niet met trein of bus.
Voor Zwitserland, Duitsland en Oostenrijk boek je de Nightjet, voor Frankrijk de SNCF nachttrein

Bespaartips

1. Boek op tijd
De beste prijzen vind je door op tijd te boeken. Per bestemming en tijd van het jaar scheelt het hoe ver dat van tevoren is; hoe drukker, hoe eerder je moet boeken voor een gunstige prijs. Staat je reis wel in de planner, maar is nog niet te boeken? Stel dan een e-mail alert in op de reiskalender van NS International. Je krijgt dan bericht is de reis boekbaar is en bent er op die manier als eerste bij. 
2. Boek vanaf jouw dichtsbijzijnde station
Niet bij alle aanbieders is het mogelijk, maar bij bv. NS International kun je boeken vanaf jouw dichtsbijzijnde station t/m het station van bestemming. Dit is voordeliger dan je reis beginnen met je OV chipkaart naar het startpunt van de internationale trein. Zo kost de aanreis naar de Eurostar (Franse Alpen) max. 9 euro, ook als je vanuit Groningen komt. 
3. Vergelijk verschillende vervoerders
Elk land heeft zijn eigen spoorwegmaatschappij en het is de moeite waard de prijzen te vergelijken. Je kunt bv. ook bij de Deutsche Bahn, het Oostenrijkse OEBB of de Zwitserse SBB jouw wintersport-ticket van/naar Nederland kopen. Bij Deutsche Bahn kun je zelfs tickets kopen die niet eens door Duitsland gaan. Andere interessante aanbieders zijn Treinreiswinkel en The Trainline.
4. Meerdere dagen treinen? Interrail!
Ben je van plan meerdere dagen de trein te gebruiken in het land van bestemming, dan is een nationale treinpas (One Country Pass) wellicht voordeliger. Ga je in 1 maand twee keer naar de Alpen, dan kan een Global Pass al de moeite waard zijn. Vier dagen treinen in 1 maand kost dan 250 euro. Alle info vind je bij Interrail. En ja, dat mag ook als oudere jongere.  
5. Reis doordeweeks
Met de auto rijd je in het weekend vaak rustiger, met de trein is het andersom; doordeweek is het rustiger en dus voordeliger dan in het weekend. Duurste dag is vaak de vrijdag.   

Heb jij nog een handige tip of website? Laat het hieronder weten!

Je moet inloggen om info toe te voegen of vragen te stellen.