De coating van de reddingsdeken wordt aangetast door vocht en slijtage op de vouwen. Als het plastic transparant wordt, is het tijd voor een nieuwe.
Tijdens je toerskitocht moet je altijd een reddingsdeken meenemen. In geval van een ongeval of ongepland oponthoud, kun je die om je heen slaan. De reddingsdeken reflecteert warmte en verkleint de afkoeling door de wind. Lekker warm wordt het er niet mee, maar een goede reddingsdeken kan wel het verschil maken tussen ernstige onderkoeling en enkele oncomfortabele uren.
Lees meer
Wil je de presentatie nog eens doorlopen of heb je de online presentatie van het nieuwe programma gemist dan kun je via deze link de hand-out downloaden: Webinar programma 2022.pdf
Tijdens het toerskien, moet je een bivakzak meenemen zodat je kunt schuilen in een storm, of bij calamiteiten een slachtoffer kunt beschermen tegen kou, wind en sneeuw. In de praktijk wordt deze bivakzak maar zelden gebruikt, maar desondanks sjouw je dat gewicht toch altijd mee. Een bivakzak die je in de winkel koopt weegt vaak al snel 600 tot 700 gram. Hier lees je hoe je zelf een eenvoudige tweepersoonsbivakzak kunt maken die slechts 250 tot 300 gram weegt.
Het naaien van een bivakzak is eigenlijk een simpel klusje op de naaimachine. De stofdelen zijn recht, de naden zijn recht en er zitten geen ingewikkelde constructies aan. Ook voor de beginner is dit een zeer haalbaar project. Aan het eind van dit artikel vind je enkele handige tips voor beginners. Make Your Own Gear (MYOG) is een grote trend onder fanatieke grammenjagers en met dit project kun je je eerste stappen als MYOG-ger zetten.
Lees meer
Na het poederalarm van begin februari, gingen diverse enthousiastelingen er direct op uit. De plaatjes vertellen het verhaal.
- In de luwte van het bos was het prima toeven
- Prachtige natuur in eigen land
- Net genoeg sneeuw om een toertje te maken
- Toerskiërs weten: altijd netjes skiën op een dun laagje sneeuw.