Skip to main content

Splitboard welkom bij toerskien.org

Ook voor boarders die graag weg willen van de drukke skigebieden hebben vind je een aantal mooie toeren op deze website. Niet elke toer is geschikt voor een splitboard, maar er zijn mogelijkheden op verschillende niveaus.

Mooie toer voor splitboarders

Om een leuke toer met een splitboard te maken, moet de toer aan een aantal eisen voldoen:

  • geen lange vlakke stukken in de afdaling, omdat je daar met een board nauwelijks vooruit komt;
  • geen afdalingen waarbij je aan het touw over de gletsjer gaat. Hierbij moet iedereen in exact hetzelfde tempo en in exact hetzelfde spoor kunnen afdalen en dat is met een splitboard niet te doen;
  • slechts enkele malen per dag omschakelen van stijgen naar dalen en terug.

We hebben alle toeren in ons programma voorzien van een aanduiding zodat je weet welke toeren voor de splitboard geschikt zijn. We onderscheiden drie categorieën: 

  • G: goed: toeren zijn zeer geschikt voor boarders,
  • M: mogelijk: boarders kunnen deze toer ook maken, maar zullen zo af en toe in het nadeel zijn ten opzichte van skiërs,
  • V: verboden: bij deze toeren mogen geen splitboards mee omdat de route daar totaal niet geschikt voor is en je dan geen leuke en veilige vakantie zult hebben.

Op dit moment zijn diverse tochten mogelijk met een splitboard. Zie de tabel met het tochtenoverzicht voor de wekenplanning. De beschrijving vind je op de individuele tochtpagina's.

Eisen aan boarders en materiaal

Er zijn een paar eisen die we stellen aan boarders om veilig een mooie toer te kunnen maken. Allereerst moet je natuurlijk goed kunnen afdalen, d.w.z. dat je zonder vallen elke helling veilig af moet kunnen, ook als de sneeuw hard en onregelmatig is. Helaas is er niemand die poedergarantie kan geven als we de ongerepte sneeuw ingaan. Daarnaast moet je een modern splitboard hebben dat snel om te bouwen is van stijgen naar dalen. Verder moet je ook harscheisen bij je board hebben om veilig op hardere hellingen omhoog te kunnen. Een paar goed passende vellen zijn natuurlijk ook noodzakelijk. Ten slotte moet je bij de meer alpiene toeren ook schoenen hebben waar je goed mee kunt klimmen tijdens passages in steile harde sneeuw of rots. Met een paar hardboots kun je gemakkelijker in de sneeuw omhoog zonder direct stijgijzers nodig te hebben. Met sneeuwschoenen omhoog lopen met een snowboard op de rug is niet mogelijk, omdat je veelal niet in hetzelfde spoor omhoog kunt als de toerskiërs. Je kunt echter goede splitboards huren, dus dat kun je laagdrempelig een keer proberen. Zie hiervoor de splitboardshop of één van de andere verhuurshops.

Je moet bij de keuze van de toer rekening houden met het feit dat een helft van een splitboard, in het algemeen breder is dan de ski van de gids die het spoor maakt. Dat betekent dat je zelf extra energie kwijt bent aan het verder verbreden van het spoor. Een extra goede conditie is daarom noodzakelijk.

Als je als boarder samen met een aantal vrienden inschrijft die op toerski’s gaan toeren, dan is het meestal gemakkelijker dan wanneer je alleen inschrijft. Bij vrienden is het vaak geen probleem om op een vlak stuk even een sleepje te krijgen. Van een willekeurige tochtgenoot kun je dat soort dingen niet zonder meer verwachten.

Elders op de website hebben we een hele serie met tochtsuggesties. Bij elke tochtpagina zie je ook in het overzicht met het tochtkarakter of de tocht geschikt is voor splitboard. Indicatie splitboard: G = goed, M= mogelijk, V= verboden.

Maatwerk mogelijk

Als je met een groep splitboarders samen op pad wilt, dan kunnen we daar ook bij assisteren. Je kunt dan een tocht samenstellen die helemaal op de splitboard is uitgelegd. Ook wanneer je bijvoorbeeld al 4 mensen hebt voor een tocht waar 6 mensen mee zouden kunnen, dan kunnen we die tocht via ons platform publiceren, zodat je extra deelnemers kunt werven voor de tocht.

Als er in een groep alleen maar mensen met een splitboard zijn, dan zijn er meer mogelijkheden dan met een groep waarbij splitboarders en toerskiers samen op pad gaan, omdat iedereen hetzelfde tempo, ritme en spoor kan aanhouden.

Alleen met jouw eigen inbreng

Toerskiën.org is geen reisbureau, maar een platform om samen met anderen kennis te delen en leuke toeren te organiseren. Dat betekent dat je zelf ook een inbreng moet leveren. Als je het een goed idee vindt om op zo'n manier samen een mooie tocht te organiseren, lever je dan ook even een paar mooie foto's in? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Je moet inloggen om info toe te voegen of vragen te stellen.