Tochtentabel toerskiën en freeriden

Het toerski-programma voor 2021

Thema 2021: Small bubbles, no troubles

Ook voor het voorjaar van 2021 is er weer een uitgebreid toerski- en freerideprogramma. Het is natuurlijk nog steeds Coronatijd. Daarom hebben we het toerskiprogramma voor komend voorjaar flink aangepast om het zo veel mogelijk “Coronaproof” te maken. Motto voor het seizoen wordt daarom: “small bubbles, no troubles.”

Kijk hier voor uitgebreide overzicht van de tochten met alle details. Dankzij technische aanpassingen kun je daar de actuele stand van het aantal inschrijvingen zien. Daar kun je ook doorklikken naar de tochtpagina van de tochten. Veel mensen vinden het handig om dat direct te kunnen zien. Daarom wordt het aantal inschrijvers niet in bovenstaande tabel getoond.

In de aanval

Als sommige klassieke tochten moeilijk uit te voeren zijn vanwege Corona, dan kun je er ook voor kiezen om nog betere tochten te gaan maken. Dat is precies wat in het programma voor 2021 is doorgevoerd. Je kunt daarom kiezen voor tochten vanuit het dal, waarbij elke dag de beste sneeuw wordt opgezocht. Je kunt ook kiezen voor een onbemande hut, een zeer afgelegen gebied of voor overnachtingen in een iglo. Kortom: meer avontuur en grotere kans op maagdelijke sneeuw.

In het programma vind je natuurlijk weer tochten op alle niveaus. Ook bij verschillende standplaatstochten zijn er zeer ambitieuze toeren mogelijk. Er is zelfs een hoteltrektocht waarbij je iedere nacht in een ander dal slaapt. Verder zijn er enkele licht aangepaste klassiekers zoals de offpiste cursus, de freerideplusweek (2 dagen offpiste training, 4 dagen freeride) en een freerideweek in Gressonney. Voor de mensen die een korte trip willen, zijn er de driedaagse kickoff (in 3 varianten) en twee vierdaagse tochten.

Extra veiligheid

In het voorjaar is het meestal toch al veel rustiger in de hutten dan in de zomer, dus dat is positief. Door extra aanpassingen in het programma is het risico nog verder ingeperkt. Bovenop de standaardmaatregelen die al gelden in hutten, zijn er extra aanpassingen gedaan om het contact met anderen te beperken. Je kunt daarbij kiezen uit 3 beschermingsniveaus.

Kies zelf je beschermingsniveau

Bovenop alle standaardmaatregelen die al gelden, adviseren we iedereen om voor de toer een Coronatest te laten doen. Daarnaast hebben we oplopende maatregelen om contact met derden te vermijden: 

  • tochten in een stil gebied, of met een start buiten het weekend
  • tochten waarbij je niet in een lager slaapt, maar in kamers of buiten de openingstijden in het winterraum
  • tochten vanuit een privé-onderkomen: appartement of iglo 

In onderstaande afbeelding zijn die weergegeven. Je ziet ook welke tochten voor elk niveau beschikbaar zijn.

Bij de winteraum-tochten zijn er waarschijnlijk geen anderen in de hut, maar dat kan niet gegarandeerd worden, dus daarom zijn deze tochten niet als klasse 3 ingeschaald. Bij de Refuge de Femma en de Refuge d’Ambin ligt er overigens al een etenspakket voor je klaar bij de hut, dus je hoeft daar niet veel te sjouwen. Bij diverse standplaatstochten vanuit het dal, kun zelf kiezen waar je wil slapen. Als je maximale bescherming wil, dan kies je een appartement met zelfverzorging. Dat wil zeggen dat je zelf moet koken en dat je verder niet met derden in één ruimte hoeft te verblijven. Je laadt thuis alle boodschappen in voor de hele week en ieder kookt één keer zijn favoriete recept. Een bijkomend voordeel van appartementen, is dat deze waarschijnlijk minder snel gesloten worden dan hotels en berghutten.

Annuleringsvoorwaarden bij lockdown

Als het vanwege Corona niet mogelijk is om een tocht volgens plan uit te voeren, zal de gids in eerste instantie een alternatieve bestemming organiseren, zodat je toch nog een leuke vakantie hebt. Indien er geen alternatieven mogelijk zijn, dan kan de gids de tocht annuleren. Kijk op de aparte pagina voor een uitgebreide uitleg over de financiële gevolgen.

Coördinator boekt onderdak in het dal

Nieuw dit seizoen is dat alle dalaccommodatie gereserveerd en geboekt moet worden door de coördinator. Op die manier kun je als groep zelf kiezen welk luxeniveau je wil en je kiest ook zelf welk risico je wil nemen voor het geval er geannuleerd moet worden. Bij diverse boekingswebsites zoals Booking.com en Expedia.com kun je direct zien bij welke onderkomens je gratis kunt annuleren. In sommige gevallen moet je daarvoor een kleine meerprijs betalen. Je beslist zelf of je dat risico wil afdekken. Ook als je direct boekt bij een hotel of appartement zijn er vaak mogelijkheden om kosteloos te annuleren. Maak hierover dan duidelijke afspraken en zorg dat je de afspraken bevestigd krijgt in de mail. Als je het goed regelt, dan kun je zonder grote financiële risico’s nu toch al een mooie tocht plannen voor jezelf.

Snel inschrijven heeft veel voordelen

Laat je niet afschrikken door de onzekerheden van Corona. Snel inschrijven heeft 3 grote voordelen:

  • Je hebt eerste keus: de huttencapaciteit is gehalveerd en afgelopen zomer waren gidsen en hutten snel uitverkocht toen de lockdown werd versoepeld.
  • Zodra de eerste aanmeldingen binnen zijn, wordt dit op de website getoond en dit moedigt anderen aan om ook te boeken. Toerskiërs zijn gewend achter elkaar aan te lopen.
  • Extra voorpret en voorbereidingstijd cadeau: Inschrijving voor een reis is de ideale stok achter de deur om je conditie weer eens wat te op te vijzelen of je toerski-uitrusting vast na te lopen. En wat is er- zeker nu- leuker dan een vooruitzicht op een toerskivakantie in de bergen?

Aangepaste bagagelijst

Er zijn verschillende zaken aan de paklijst toegevoegd om Coronaproof op pad te gaan. Kijk ruim tevoren even wat dat voor jou betekent. In sommige hutten zijn bijvoorbeeld geen dekens meer beschikbaar en je wil de avond voor vertrek niet nog even een lichte slaapzak moeten regelen. Op de tochtpagina vind je de link naar de website van de hutten.

Blijf alert en flexibel

Overheidsregels kunnen per direct veranderen. Controleer dus ook vlak voor vertrek nog een keer hoe de situatie op je bestemming en in doorreislanden zich ontwikkelt. Op deze speciale pagina vind je meer informatie per land. 

Deelname eisen

Hier zie je de betekenis van de verschillende cijfers in de tochtentabel. Maak snel je shortlist en stel alvast een trainingsschema voor jezelf op om je conditie op het gewenste niveau te hebben als de toer start.

Je moet inloggen om info toe te voegen of vragen te stellen.