Skip to main content

Deelname-eisen

Het is voor iedereen fijn als de deelnemers aan een toerskitocht een gelijk niveau hebben. Het is vervelend om altijd hijgend achteraan te lopen. Het is bijna net zo vervelend als je je voortdurend moet inhouden. Daarom geven we bij alle tochten een indicatie van het conditieniveau. Het is daarbij goed om in gedachten te houden dat de weers- en sneeuwomstandigheden nog een flinke verzwarende factor kunnen vormen. Het komt regelmatig voor dat vanwege te veel of te weinig sneeuw van de geplande route moet worden afgeweken, en dan kan het zomaar gebeuren dat je enkele honderden hoogtemeters extra moet maken.

Ook tijdens het afdalen is het van belang om over voldoende techniek te beschikken. Er zijn diverse tochten, waar je tijdens het skiën absoluut niet mag vallen, omdat je dan in de afgrond verdwijnt. Als je in een groep aan een touw moet skiën, dan wordt er voor en achter je ook nog eens getrokken tijdens de afdaling. Je moet dan in exact hetzelfde tempo kunnen skiën als de anderen en ook in exact hetzelfde spoor.

Wees dus kritisch over je eigen vaardigheden en conditie. Als je afgelopen jaar een tocht hebt gemaakt en een advies van de gids hebt gekregen, dan heb je daaraan een goed mikpunt. Je moet echter wel evenveel kunnen trainen als vorig jaar. Als je enkele jaren niet getoerd hebt, dan is het vaak verstandig om een treetje lager te beginnen, dan je voorheen gewend was. Bij een beginnersweek (toerskiën 1) is het voldoende als je over een goede conditie beschikt en vlot een zwarte piste af kunt skiën. Voor alle andere toeren geldt dat je aantoonbaar voldoende ervaring moet hebben. We vragen daarom om bij inschrijving die ervaring ook aan je profiel toe te voegen. Indien tijdens een tocht blijkt dat een deelnemer niet het vereiste niveau heeft, dan mogen de gidsen de betreffende deelnemer naar huis sturen, omdat hierdoor de veiligheid van de groep in het gedrang kan komen.

Bij alle tochten vindt je de niveauaanduiding terug. Hieronder geven we de eisen die bij de verschillende niveaus horen. Daarnaast hebben we hier ook een indicatie opgenomen van het luxeniveau dat in het tochtplan is voorzien. Ook daar valt echt iets te kiezen. De één heeft een leuke vakantie als hij een warme douche op de kamer heeft, terwijl de ander het liefst 's morgens eerst zelf hout gaat hakken om een vuurtje te stoken in het de houtkachel.

Conditieniveau

 1. je kan minstens vier uur lopen in de bergen met rugzak van ca. 10 kg (tot 800-1.000 hoogtemeters per dag) Trainingsindicatie: 1x tot 2x per week 1 uur hardlopen (of vergelijkbare inspanning).
 2. je kan minstens vijf tot zes uur lopen met rugzak van ca. 10 kg (tot 1.000-1.200 hoogtemeters per dag) Trainingsindicatie: minimaal 2x per week 1 uur hardlopen (of vergelijkbare inspanning)
 3. je kan minstens zes tot negen uur lopen met rugzak van ca. 10 kg (tot 1.500 hoogtemeters per dag) Trainingsindicatie: minimaal 3x per week 1 uur hardlopen (of vergelijkbare inspanning)
 4. je hebt vaker extreme lange bergtochten (van 9 uur of zelfs meer) gemaakt met rugzak van ca. 10 kg (1.500-2.000 hoogtemeters per dag) Trainingsindicatie: Je bent super fit en traint minimaal 3x per week 1 uur hardlopen (of vergelijkbare inspanning)

Ski-niveau

 1. beheersing van een parallelbocht op een zwarte piste
 2. gecontroleerd en vlot afdalen buiten de piste in alle soorten sneeuw
 3. gecontroleerd en vlot afdalen met volle rugzak buiten de piste in alle soorten sneeuw, ook op steile hellingen.
 4. snel kunnen afdalen (beheersing parallelbocht) buiten de piste in alle soorten sneeuw
 5. snel afdalen (beheersing parallelbocht) in steile en smalle (couloir) hellingen buiten de piste

Alpine niveau

Uiteraard dient men van hoogtevrees geen last te hebben.

 1. je hebt geen of enige alpine ervaring
 2. je hebt klimervaring in alpien terrein
 3. je hebt klimervaring met pickel en stijgijzers.

Toerski-niveau

 1. geen ervaringseisen
 2. je hebt al een introductietocht (toerskiën 1) gedaan
 3. je hebt al een lichte toerskitocht (toerskiën 2) gedaan
 4. je al hebt een middelzware toerskitocht (toerskiën 3) gedaan, en positief advies van berggids
 5. je hebt al een zware toerskitocht (toerskiën 4) gedaan, en positief advies van berggids

Voor freeride weken gelden afwijkende ervarings eisen:

 • 3 geen ervarings eisen
 • 4 je hebt al een freeride tocht met ski-niveau 3 gedaan
 • 5 je hebt al een freeride tocht met ski-niveau 4 gedaan

Comfort

 1. onbemande hut of bivakhut (zelf eten meenemen)
 2. verzorgde hut met waard
 3. verzorgde hut met stromend water, soms met douche
 4. pension met warme douche

 Splitboard

 • G = goed geschikt voor splitboard
 • M = mogelijk met splitboard
 • V = verboden met splitboard

 

 

Je moet inloggen om info toe te voegen of vragen te stellen.