Skip to main content

Veiligheid

Bij skitochten maken in de bergen komen risico’s om de hoek kijken. Bijvoorbeeld vanwege extreme sneeuwval en dus toenemend lawinegevaar of omdat je een gletscher oversteekt. Het reduceren van de risico’s tot het laagste denkbaar mogelijke niveau is de uitdaging bij elke tocht. Toerskien.org werkt daarom alleen met erkende berggidsen. Zij hanteren de nieuwste methodes om de gevaren in te schatten en maximaal te reduceren. Zij zijn daar continu mee bezig, houden hun kennis continu up to date en kennen de gebieden.

De belangrijkste risico's zijn:

  • lawinegevaar
  • van een berg af vallen
  • in een gletsjerspleet vallen

Op deze website wordt daar op andere pagina's nog veel meer over gezegd

Eigen verantwoordelijkheid: risico reduceer je samen

Tijdens de tocht is de berggids in alle gevallen verantwoordelijk voor de veiligheid. Hij neemt alle beslissingen en zal de deelnemers aan de tocht duidelijke instructies geven. Als deelnemer heb je echter zelf ook een belangrijke rol. In de eerste plaats moet je er voor zorgen dat je alle instructies van de gids goed tot je kunt nemen. Tijdens een tocht in de bergen is de communicatie soms lastig. Als je iets niet goed verstaat of begrijpt, vraag dan altijd om verduidelijking, zodat helder is wat je wel of niet moet doen. Uitleg over alle redenen en achtergronden moet soms even wachten tot in de hut. We lichten hier alvast enkele basisregels toe.

Afstand houden

Als er een verhoogd lawinerisico is, zal de gids op steile hellingen afstand laten houden. Door grote afstanden tussen de groepsleden, wordt de lokale belasting van het sneeuwdek verkleind en is er minder kans dat een sneeuwlaag onder je bezwijkt. Vaak is 20 meter afstand al voldoende, maar soms verder uit elkaar lopen. Je moet die afstand altijd aanhouden. Als er iemand voor je stopt, of langzamer loopt, dan moet jij dus ook inhouden of zelfs even stoppen. Als je inloopt op je voorligger, dan breng je jezelf en je groepsleden in gevaar. Omdat het omstappen in de bocht op een steile helling altijd wat tijd kost, werkt het in de praktijk vaak goed als er tussen de verschillende mensen telkens één zigzagbocht zit.

Ook in de afdaling moet je vaak afstand houden. Om toch lekker te kunnen skiën, is het dan handig om bij de start een ruime afstand in te bouwen. Dan hoef je niet telkens te stoppen. Afstand houden is ook van belang als er weinig lawinegevaar is. Een botsing tussen twee skiërs kan vervelende gevolgen hebben en er is tijdens het toerskiën geen pistedienst die snel met de banaan kan komen.

Eén voor één skiën

Om tijdens de afdaling de belasting van het sneeuwdek te verminderen, zal de gids er vaak voor kiezen om één voor één te skiën. Een extra voordeel is, dat in geval van een lawine, niet de hele groep in één keer bedolven wordt. De gids gaat altijd eerst en geeft een duidelijke instructie over waar je mag skiën, bijvoorbeeld: "Niet links van mijn spoor."  Als de gids beneden is, dan geeft hij met zijn skistok een teken als de volgende naar beneden mag.

Ski aan! op de gletsjer

Als er groot spletengevaar is moet je op de gletsjer aan het touw skiën. Dat geldt zowel tijdens de klim, als tijdens de afdaling. In het vroege voorjaar zijn de gletjerspleten vaak zo ver dichtgesneeuwd dat er zonder touw geskied wordt. Door de ski's wordt je gewicht verdeeld over een groot oppervlak en heb je weinig kans dat je in een spleet zakt. Je mag je ski's daarom niet tegelijk uit doen. Als je je vellen onder de ski's moet plakken, dan doe je één ski uit en de ander laat je aan. Als je tijdens de afdaling valt en een ski verliest geldt dat ook. Dat betekent dat je onhandig -met één ski aan je voet - omhoog moet klunen om je ski te gaan halen.  Het is daarom verstandig dat de beste skiër als laatste gaat. Dan kan hij af en toe nog als bezemwagen assisteren. 

Gids nooit inhalen

Tijdens de skiles leer je altijd dat je onder de leraar moet stoppen en niet erboven. Tijdens het toerskiën is dat net andersom. Tijdens de afdaling stop je altijd boven de gids. Als de gids een gevaarlijk punt ziet, zoals een gletsjerspleet, dan stopt hij net voor de spleet. Als jij hem inhaalt, dan lig je dus in de spleet. Daarom stop je altijd boven de gids. Ook tijdens het naar beneden skiën mag je de gids niet inhalen.

Niet naast elkaar staan op de gletsjer

Tijdens een afdaling wordt er regelmatig gestopt. Als je over een gletsjer afdaalt wil je niet samen op één sneeuwbrug boven een spleet staan. Tijdens die stops is het verstandig om een beetje ongezellig uit elkaar te blijven staan.

Welke veiligheidsmaatregelen zouden voor jou nog op het standaardlijstje horen?

 

 

 

Je moet inloggen om info toe te voegen of vragen te stellen.