Voor de grammenjagers een klimgordel van 84 gram

Vrijwel alle toerskiers hebben het onderwerp op hun lijstje staan: hoe kan ik het gewicht van min uitrusting omlaag krijgen. Elke gram extra moet nu eenmaal mee de berg op. En skiën met een zware rugzak is ook geen onverdeeld genoegen.

Voor de grammenjagers onder ons is er een nieuwe lichtgewicht klimgordel van het merk Blue Ice op de markt gekomen. Hiermee bespaar je op zowel gewicht als volume. De klimgordel Choucas Light weegt in de maat S slechts 84 gram! 

Meer lichtgewicht gordels

Naast de Choucas Light zijn er ook bij de andere merken lichte gordels te krijgen zoals:

  • de Couloir (215g) van Black Diamond ,
  • de Huascaran (220g in small) en de Loopo Light (85g), beiden van Edelrid
  • de Altitude (150g) van Petzl
  • de Alpiene Super Light (146g) van Rock Empire die ook nog een lichtgewicht prijs heeft van € 39,50. 

Gemakkelijk aan doen

Iets om op te letten bij de aanschaf van een lichtgewicht gordel is of je die kunt aandoen zonder je voeten door de beenlussen te hoeven steken. Dat is bij het toerskien vanwege die lompe schoenen een groot praktisch voordeel als je hem onder weg aan moet trekken. Ik heb zelf de Couloir van Black Diamond (een oudere versie dan op de foto hieronder) en daarbij gaat dat erg gemakkelijk.

 

Hang en loop comfort

Het 'hang'-comfort van een licht gewicht gordel zal in de regel minder zijn dan bij een normale klimgordel gericht op rotsklimmen. Maar dat is van minder belang omdat je er tijdens het toeren zelden in zult hangen. Mijn ervaring met de Couloir is dat hij ten opzichte van mijn degelijke Petzl klimgordel die ik in de rotsen gebruik een verrassend goed hangcomfort heeft. Tijdens het lopen voel je een lichtgewicht gordel minder zitten en dat is ook weer een voordeel. Kortom voor mij  is de keuze in alle opzichten een lichtgewicht gordel voor het toeren.

Jouw ervaringen

Heb je zelf goede (of minder goede) ervaringen met licht gewicht klimgordels? Deel die dan via de Reactie optie onder aan de pagina met ons.

 

Je moet inloggen om info toe te voegen of vragen te stellen.