Skip to main content

Tour du Ciel 2019

Een hemels alternatief voor de Haute Route

De Tour du Ciel is een uitstekend alternatief voor de immens populaire en daardoor overlopen Haute Route. En deze tour doet qua schoonheid beslist niet onder voor de Haute Route. Je bevindt je voortdurend tussen indrukwekkende 4000’ers zoals de Dent Blanche, Ober Gabelhorn en natuurlijk de Matterhorn. We hebben de Tour du Ciel rond Pasen 2019 gedaan bij uitstekend weer en prima sneeuwcondities.

Dag 1 – Zermatt – Schönbielhütte

Dag 2 -  Schönbielhütte – Mont Durand – Cabane du Mountet

Dag 3 – Cabane du Mountet - Cabane de Tracuit

Dag 4 – Cabane de Tracuit – Bishorn – Turtmannhütte

Dag 5 – Turtmannhütte – Brunegghorn

Dag 6 – Turtmannhütte – Pipjilicke – Jungtaljoch – Wasuhorn - Jungen

Eerst 2 dagen inskiën in Zermatt. Bovenop de Gornergrat aangekomen waan je je compleet in Azië. Een aanrader is je intrek te nemen in www.zeseewjinu.ch, de voormalige Grünseehütte. Je zit dan midden tussen de pistes van Zermatt met een schitterend uitzicht op de Matterhorn en zodra de pistes dicht gaan is het er een oase van rust.

De eerste etappe van Zermatt naar de Schönbielhütte is een gemoedelijke inlooptocht langs de flanken van de Matterhorn en met prachtige uitzichten. Op deze foto is in het midden de Stockji te waar voorlangs we rechts richting Schönbielhütte afbuigen.

De tweede dag is meteen een pittige. Langs de Schönbielhorn gaat het al snel steil omhoog. Op de foto de ijsbreukzone vlak voor we op de vlakkere Howänggletscher uitkomen. Prachtig verlicht in de vroege ochtendzon. Daarna door naar de Col Durand om daar nog even de Mont Durand/Arbenhorn (3.712m) mee te pikken waarna het richting de Cabane du Mountet gaat.

Vanaf de Col Durand op weg naar de Mont Durand. Achter ons een groep toerskiers die de afdaling vanaf de Mont Durand op ski's gaan doen.

Een ijshol in de Zinal gletsjer onderweg van de Cabane du Mountet naar de vernieuwde Cabane de Tracuit (foto Leo Brummelhuis)

Ochtendstemming bij de Cabane de Tracuit, kort voor vertrek naar de Bishorn (4.151m). Het belooft weer een prachtige dag te worden.

De laatste meters naar de top van de Bishorn, een kort maar venijnig klimmetje want onder een dun laagje sneeuw was het blank ijs. Het uitzicht was weer schitterend in de volle zon en zonder ook maar een zuchtje wind.

Yes, de Bishorn is in de pocket. Mijn eerste 4.000'er op toerski's. Van links naar rechts: Wim, Leo, Erik, Hugo en gids Paolo.

Vroeg vertrekken vanaf de schitterend gelegen Turtmannhütte voor een dagtocht naar de de Brunegghorn (3.833m), een prachtige uitzichtsberg.

Meestal is de laatste dag een rustige afdaling naar de bewoonde wereld. Zo niet bij de Tour du Ciel, we moesten drie steile cols over voor we konden afdalen naar Jungen. Wel erg leuk om te doen.

De laatste meters naar het zelfbedieningsliftje in Jungen dat ons weer terug brengt naar St Niklaus.  Van daaruit twee haltes met de trein terug naar Herbriggen waar de auto bij Hotel Bergfreund staat (ook een aanrader). Na zes dagen zonder water gedaan te hebben, op drinkwater van een tientje per fles na dan, verlangen we naar een douche. 

Wim Ottenhoff

Je moet inloggen om info toe te voegen of vragen te stellen.