Skip to main content

Stafkaarten met hellingshoek, nu ook in Frankrijk

Veel toerskiers bereiden hun tochten serieus voor, ook wanneer ze met een gids op pad gaan. De stafkaarten die je online kunt raadplegen voor Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en Slowakije zijn daarvoor handige hulpmiddelen. Op de tochtpagina’s vind je een directe link naar die pagina’s. In Oostenrijk en Zwitserland, kun je ook met kleuren op de kaart aangeven hoe steil de helling is. Dat is handig om het lawinegevaar in te schatten, maar je kunt er ook mee zien hoe steil je omlaag en omhoog moet.

stafkaart met hellingshoek voor inschatten lawinegevaar
De kleuren geven aan hoe stijl de helling is. Daarmee kun je inschatten hoe groot het lawinegevaar is.

Bron: IGN

In Frankrijk was dergelijke informatie niet beschikbaar, maar sinds november 2016 heeft het Franse geografische instituut IGN ook een speciale laag op de digitale stafkaarten beschikbaar waarop je de hellingshoeken kunt zien, met dank aan de ondersteuning van de Fondation Petzl. Om een snelle indruk te geven, zie je hierboven de stafkaart van de Glacier de Mahure en de Dent Parrachee in de Vanoise. De blauwe lijnen op de kaart zijn de routes voor toerskiers. De geel ingekleurde gebieden zijn tussen 30 en 35 graden, oranje tot 40, rood tot 45 en paars steiler dan 45 graden.

Zo kom je bij de kaart

Het gemakkelijkst is het om gewoon deze link te volgen, één keer op het scherm klikken om de grijze overlay kwijt te raken en daarna naar het gewenste gebied te scrollen. Rechtsboven in het scherm zie je een blauw pictogram met een groene 2. Als je daar op klikt zie je alle kaarten die in beeld zijn. Klik vervolgens op het tandwiel naast de “Carte des pentes” en je kunt met een schuifje instellen hoe transparant de laag moet zijn. Het is handig om die op ongeveer 50% te zetten, zodat je zowel de stafkaartdetails als de kleuren van de hellingskaart kunt zien.

Voor de doehetzelvers die zonder gids op pad willen gaan, is zo’n stafkaart natuurlijk ook heel handig. Je hebt in één oogopslag een indruk van de riskante plekken. Vooral bij lawineniveau 3, wanneer je ook de hellingshoek van alle hellingen boven je mee moet laten wegen, scheelt dat heel veel werk. Een printje maken voor onderweg kan ook, maar groter dan een A4tje wordt het niet, dus dat wordt knippen en plakken om een complete toer af te dekken.

Je moet inloggen om info toe te voegen of vragen te stellen.