Skip to main content

Pijntjes en andere ongemakken

 • Blik op de Corno di Bedole - foto Hugo van der Sluys

  Blik op de Corno di Bedole - foto Hugo van der Sluys

 • Canone, restant uit 14-18 - foto Wim Ottenhoff

  Canone, restant uit 14-18 - foto Wim Ottenhoff

 • Mooie lijnen op de Corno Bianco - foto Wim Ottenhoff

  Mooie lijnen op de Corno Bianco - foto Wim Ottenhoff

 • Op weg naar de Passo Venezia - foto Wim Ottenhoff

  Op weg naar de Passo Venezia - foto Wim Ottenhoff

 • Op de Corno Bianco - foto Wim Ottenhoff

  Op de Corno Bianco - foto Wim Ottenhoff

 • Passo Croce O Drosson - foto Wim Ottenhoff

  Passo Croce O Drosson - foto Wim Ottenhoff

 • Passo Tre Denti - foto Wim Ottenhoff

  Passo Tre Denti - foto Wim Ottenhoff

 • Passo de Monte Fumo - foto Wim Ottenhoff

  Passo de Monte Fumo - foto Wim Ottenhoff

 • Rifugio Lobbia Alta 3040 m - foto Wim Ottenhoff

  Rifugio Lobbia Alta 3040 m - foto Wim Ottenhoff

 • Rifugio Lobbia Alta - foto Wim Ottenhoff

  Rifugio Lobbia Alta - foto Wim Ottenhoff

 • Storm op de Vedretta della Lobbia - foto Wim Ottenhoff

  Storm op de Vedretta della Lobbia - foto Wim Ottenhoff

 • Zicht op de Alta Lobbia - foto Hugo van der Sluys

  Zicht op de Alta Lobbia - foto Hugo van der Sluys

Toeren kan voor allerlei kwaaltjes zorgen bij de deelnemers. Denk aan een zonverbrande huid (goed smeren!), maar ook aan zaken als blaren of andere pijnlijke kwaaltjes/kwalen (irritatieplekken als gevolg van zweten, etc). Wees hier op voorbereid. Pijnlijke voeten kunnen het plezier tijdens een tocht goed vergallen. Voorkomen is daarom beter dan genezen. We bespreken hier een paar veelvoorkomende problemen.

Blaren

Blaren tijdens een toer zijn bijvoorbeeld een veelvoorkomend euvel. Een toerskischoen is een compromis tussen een bergschoen en een skischoen en dat kan snel voor problemen zorgen. Vooral als je wat hardere schoenen hebt, dan ontstaan er snel problemen op de hielen en enkels. Het is belangrijk om meteen maatregelen te nemen als je voelt dat een blaar opkomt.

 • neem daarom voldoende (blaren)pleisters (Compeed), gaasjes en tape mee.
 • tape preventief je voeten in op gevoelige plekken als je weet dat je snel blaren hebt
 • als je een blaar voelt aankomen, vraag dan even te stoppen en plak er een (blaren)pleister op, met tape om deze vast te zetten. Als je te lang wacht kunnen er vervelende situaties ontstaan.

Meer over blaren lees je op: http://www.tweevoeter.nl/blaren.php

Als je voor de skitoer een paar dagen gaat acclimatiseren, dan is het slim om ook een paar uur langs rand van de piste omhoog te lopen. Je herinnert je daarna meestal wel weer waar alle gevoelige plekken zaten op je voeten. Tijdens zo'n dag kun je ook zo vaak stoppen als je wilt, dus dan kan er direct geplakt worden als je iets voelt. Zeker als je schoenen gehuurd hebt, dan is het slim om ze goed uit te proberen, want elke schoen heeft zijn eigen pasvorm.

Mark had nog een tip van de dames van de wandelvereniging: Begin een week van te voren 's avonds de voeten in te smeren met Swaab Clyca handcrème met KAMFER (Kruidvat bijv.). Houd dat vol tijdens de toerweek en geniet zonder een centje pijn. Voorkomen is beter dan genezen.

Pijnlijke schenen

Ook je schenen kunnen gevoelig zijn voor blaren en open plekken. Vergeet die dus ook niet in te tapen! Een simpele strook sportape is vaak al voldoende. Eventueel kun je thuis al een keer een scheermes over de schenen halen om ze na de toer niet te ontharen met het wegtrekken van de tape. Er zijn ook siliconenpads die je in je sokken kunt stoppen. Die zijn wasbaar en kunnen aan het eind van de dag weer in de rugzak.

Brand in de voetzolen

Sommige mensen hebben na een tijdje een enorme pijn onder de voet. Deze pijn doet zich met name voor ter hoogte van de bal van de voet. Het voelt soms alsof er een enorme rimpel in je sok zit, maar als je kijkt, dan zie je er niets aan. Het plezier is na een halve dag echter wel weg. Vaak wordt dit veroorzaakt door te veel hoogte in de holte van de voet. De oplossing is simpel. Je kunt bij de betere skiwinkel een binnenzool op maat laten maken. Er wordt een zooltje verwamd, waarna je er in skihouding op moet gaan staan, zodat de zool de vorm van jouw voet aanneemt. Een goede skihouding tijdens het afkoelen is essentieel voor een goede stand van de voet in de schoen. Na enige tijd is de zool afgekoeld en kan hij gewoon in de schoen worden gelegd. Kosten: 30 tot 50 euro. Een positief bijeffect is dat de grip van de voet op de schoen ook beter wordt, waardoor de voor-achter-stabiliteit tijdens de afdaling iets beter wordt.

Je eigen vragen of ervaringen mag je hier onder toevoegen.

 

Je moet inloggen om info toe te voegen of vragen te stellen.