Skip to main content

Harschijzers

  • Harschijzers voor grip op harde sneeuw

    Harschijzers voor grip op harde sneeuw

  • Hier ontbreekt jouw foto

    Hier ontbreekt jouw foto

Harscheisen zijn te omschrijven als eenvoudige aluminium stijgijzers voor op je toerski's. Ze worden gebruikt bij het omhooglopen op vellen. Met harschijzers heb je meer grip en glij je minder snel weg. Ze worden met name gebruikt:

  • als de sneeuw ijzig wordt en de haren van het vel weinig grip hebben op de ondergrond
  • als de bovenlaag van de sneeuw zo hard is, dat er slechts een spoor van een paar centimeter breed wordt uitgesneden in de sneeuw. Dan geeft het harschijzer veel zijdelingse stabiliteit

De harschijzers worden bevestigd aan de skibinding. Zoek een paar harschijzers dat goed past bij de binding, de breedte van je schoen en de breedte van de ski. Niet alle verkopers in Nederlandse buitensportwinkels snappen dat principe, dus let zelf goed op. Neem je ski en schoen mee en probeer of alles naar behoren werkt wanneer je iets gaat kopen. 

Als het niet ijzig is draag je de harschijzers meestal in je rugzak. Bij de moderne Diamir bindingen, kun je een omklap harschijzer kopen. Dat kun je voor de klim monteren. De punten wijzen dan omhoog en je kunt gewoon lopen alsof er geen harschijzers gemonteerd zijn. Op het moment dat je het ijzer nodig is, klap je het om en wijzen de punten omlaag. Je hoeft dan niet op een vervelend punt je ski's uit te doen. Zorg dat het aluminium deel goed vastklikt in het kunststof deel, door de stijghulp van de binding omlaag te klappen en een keer goed op je voet te gaan staan. Tijdens de afdaling mag je dat harschijzer niet laten zitten, omdat je schoen dan niet meer uit de binding kan draaien wanneer je valt en dat zou een knieband kunnen kosten.

Het is fijn als de punten van lang genoeg zijn om ook in de sneeuw te prikken wanneer je hiel door de stijghulp niet helemaal meer omlaag gaat. Bij de rode omklapbindingen van Diamir zijn de punten zo kort, dat je de stijghulp niet kunt gebruiken op een steile helling. Dan is het hopen dat je de kuiten goed gerekt hebt tijdens de training.

Zonder harschijzers mag je niet mee op een skitoer. Met name voor telemarkers kan dat nog wel even een uitdaging zijn. Niet voor alle telemarkbindingen zijn er standaard harschijzers te koop. In de USA zit een kleine metaalfabriek die de voor meest uiteenlopende telemarkbindingen harschijzers heeft geperst, maar daar moet je wel op tijd achteraan.

 

Je moet inloggen om info toe te voegen of vragen te stellen.