Skip to main content

Alpiene zonnebrillen voor brildragers

Als brildrager, valt het niet mee om een zonnebril geschikt voor alpien gebruik te vinden die ook op sterkte te leveren is, en als je dan ook nog een dubbel focus correctie nodig hebt wordt het moeilijk.

Adidas Eyewear is een van de weinige fabrikanten die goede functionele outdoor zonnebrillen voor alpien gebruik maakt geschikt voor brildragers. Een aantal modellen zoals de Elevation Clima Cool biedt de mogelijkheid om een inzetbrilletje met de gewenste correctie te plaatsen (RX ready).

adidas zonnebril met inzet op sterkte

Figuur 1- Inzetbril Adidas

Dat werkt in de praktijk goed maar heeft als nadeel dat dubbel focus niet mogelijk is en dat is erg lastig bij het lezen van een topografische kaart of GPS. Verder ben je na een val in de sneeuw lang bezig om de bril plus inzetbril sneeuwvrij te krijgen en weer in elkaar te zetten.

Na jaren de Adidas Elevation Clima Cool naar tevredenheid gebruikt te hebben ben ik toch op zoek gegaan naar een alpiene zonnebril die in dubbelfocus te leveren was. Die heb ik uiteindelijk gevonden bij het merk Oakley. Dit merk kan af fabriek enkele modellen leveren geschikt voor alpien gebruik, en voorzien van glazen met dubbel focus correctie. Er zijn wel grenzen aan de mogelijke sterktes en cilinders. Ook is de bril niet leverbaar in de hoogste UV-beschermingsklasse 4. Ik heb sinds een half jaar het model Oakley Fuel Cell. De ervaringen met deze bril zijn goed maar de functionaliteit van de Adidas brillen is net wat beter: meer instel mogelijkheden en een wat betere ventilatie. Maar het comfort van de ingebouwde dubbel focus compenseert dat voor mij ruimschoots. 

Oakly zonnebril op sterkte

Figuur 2 Oakley Fuel Cell

De bril is via een opticien met de gewenste glazen te bestellen. Er zijn verschillende typen glazen mogelijk al dan niet voorzien van een polarisatiefilter. Prijs (afhankelijk van de uitvoering van de glazen): € 500… € 600.

Wim Ottenhoff.

Meer informatie:

Adidas Eye Wear
Oakley

Welke bril gebruik jij, waar heb je die gekocht en bevalt hij?

 

Je moet inloggen om info toe te voegen of vragen te stellen.