Skip to main content
toerskischoenen drogen in de zon bij de Monte Rosahut

Toerskischoenen of freerideschoenen

Toerskischoenen zijn over het algemeen lichtere schoenen dan gewone skischoenen. Ze zijn ook iets flexibeler, omdat je er veel mee moet lopen. Verder hebben ze een goede profielzool (bijv. vibram bekend van bergschoenen) omdat je er ook mee moet kunnen klauteren, lopen en soms zelfs klimmen. Vroeger waren toerskischoenen te vergelijken met een slappe compromis tussen bergschoenen en skischoenen, maar dat is met modern materiaal al lang niet meer zo. Naast toerskischoenen (bijv. van Black Diamond of Scarpa) heb je ook meer freeride georiënteerde schoenen. Die lopen wel lekker voor een uur hiken naar een topje, maar zijn meer gericht op maximaal poeder scoren. Als je de Haute Route loopt zijn ze vaak aan de zware en stijve kant.

Toerskischoenen kun je in NL kopen bij de betere outdoorzaak, maar ook huren ((bijv. bij Bever, Demmenie, Zwerfkei of Basecamp). Eerst huren en later kopen is nooit verkeerd. Vergeet niet, je loopt soms meerdere uren tot wel een hele dag op toerskischoenen en dan moeten ze goed zitten. In de landen waar de meeste Nederlanders skitoeren kun je voor een goede prijs schoenen kopen. Daarnaast zijn er online legio mogelijkheden zoals bij Sport Conrad (http://www.sport-conrad.com/).

De pasvorm van de schoenen is een gevoelig onderwerp. De schoenen van Black Diamond hebben bijvoorbeeld de reputatie vrij hard te zijn. Als zo'n schoen niet helemaal goed past, kan dat voor vreselijke blaren zorgen. In de afdaling skiet een harde schoen natuurlijk wel geweldig goed. Ga vooral te rade bij andere toerskiërs om hun ervaringen met verschillende merken te horen.

(foto: toerskischoenen drogen bij de Monte Rosahut - foto: Ube)

Wat zijn jouw ervaringen met verschillende toerskischoenen?

 

 

Je moet inloggen om info toe te voegen of vragen te stellen.