Skip to main content

Zelf je skibindingen monteren

Wel eens overwogen om zelf ski bindingen over te zetten naar een set nieuwe ski’s? Het blijkt in de praktijk ook zonder professionele mallen prima te doen te zijn voor een beetje handige doe-het-zelfer. In dit artikel een verslag van mijn ervaringen en onderaan een aantal nuttige links voor wie zelf aan de slag wil. Check voor dat je hier zelf aan begint of de bindingen combineren met de  nieuwe ski (lees verderop meer hierover)

Mijn 7 Summits’s ski’s van Dynafit waren aan vervanging toe. De flex was er volledig uit, meerdere diepe japen in het belag en de staalkanten waren dun geworden. Omdat ze me prima bevallen waren ging ik op zoek naar iets vergelijkbaars. Na wat Googelen vond ik in Duitsland een aantrekkelijke aanbieding van de opvolger, de 7 Summit 2.0. De bindingen, TLT Radical ST’s, ook van Dynafit waren nog goed en konden dus overgezet worden. Maar ja hoe doe je dat? Ik zag me zelf al te diepe gaten op net de verkeerde plaats boren.

Google en YouTube uw persoonlijke assistenten

Eerst maar eens op YouTube gekeken hoe je bindingen moet monteren als je niet de beschikking hebt over professionele mallen. Dat zag er te doen uit: je hebt niet veel meer nodig dan een papieren sjabloon en een speciale bindingsboor voor de gaten. Op Internet is werkelijk alle benodigde informatie inclusief duidelijke instructievideo's te vinden Dus de stoute schoenen aangetrokken en de ski’s en bindingsboor besteld. Die werden enkele dagen later al thuis afgeleverd. Dus aan de slag want over twee weken zou ik op toer gaan.

Voor dat je begint

Controleer voordat je een nieuwe ski aanschaft of de over te zetten binding te combineren is met de gekozen ski. Bij sommige ski's worden bepaalde bindingen aanbevolen. Kies je een andere binding dan moet je controleren of het gatenpatroon van deze binding binnen het op een sjabloon gemarkeerde gebied valt. Voorbeelden van ski's waarvoor dit geldt zijn de Völkl modellen BMT en V-Werks Katana. Het bijbehorende sjabloon kun je op de website van Völkl vinden.

Hoe ga je te werk?

Toch even spannend om je boormachine op je nieuwe ski’s te zetten maar het viel uiteindelijk wel mee. Het is vooral een kwestie van nauwkeurig werken. Op hoofdlijnen is de werkwijze als volgt:

1. Boorsjabloon maken

Als eerste moet je de voor jouw type binding benodigde sjabloon downloaden en op ware grootte printen. Voor vrijwel alle bindingen zijn die op internet te vinden (zie de links onderaan). Na het printen beslist nauwkeurig controleren of de schaal van de afdruk werkelijk 1 op 1 is en zo nodig met aangepaste schaal opnieuw printen.

Vervolgens moet je de sjabloon aanpassen op de zoollengte van je skischoen (in mijn geval 327mm). De zoollengte staat op je schoen, maar die kun je ook via internet achterhalen, als voorbeeld een tabel voor de verschillende schoenen van Dynafit. Onderaan deze pagina nog een link naar een tabel met gegevens voor een aantal andere merken.

2. Sjabloon op ski uitlijnen

Nu moet je de op maat gemaakte sjabloon nauwkeurig uitlijnen en met tape op je ski fixeren. Referenties hierbij zijn de hartlijn en de middenmarkering van je sk. Dit uitlijnen en het goed controleren daarvan kost de meeste tijd. Op YouTube zijn hiervoor uitstekende instructievideo's te vinden (zie de links onderaan). Als laatste markeer je de boorposities met een priem. Controleer alles minstens twee keer voor je de boor er op zet!

3. Gaten boren

De juiste diameter en diepte van de benodigde gaten is erg belangrijk en staat op je ski aangegeven (bijvoorbeeld Ø 4,1 x 9,0 mm). Met een speciale bindingsboor is het boren van de gaten kinderspel. Met deze boren kun je nooit te diep boren. Het kan ook met een gewone spiraalboor, maar dan is het dus goed opletten dat je niet te diep boort.

4. Binding monteren

Alvorens de binding vast te schroeven moet je de boorgaten van een klein beetje watervaste houtlijm voorzien om te voorkomen dat er later water via de schroeven in de kern van de ski kan komen. Schroef de binding goed vast, maar overdrijf niet.

5. Speling hak afstellen

Tussen de hak van je schoen en het achterstuk van je (pin)binding moet een bepaalde speling aangehouden worden die verschilt per type binding. In het volgende artikel staat voor Dynafit bindingen beschreven welk speling je moet aanhouden en hoe je die instelt: https://theskimonster.com/blog/posts/how-to-adjust-your-dynafit-ski-bindings/  De uitbreekkracht hoef je na het overzetten van de bindingen in principe niet opnieuw in te stellen maar het kan natuurlijk geen kwaad dit periodiek te laten controleren.

Het resultaat

Terugkijkend heb ik de bindingen probleemloos over kunnen zetten en inmiddels hebben ze een weekje toeren in de Vanoise met succes doorstaan. Ik zou het overzetten een volgende keer zeker weer zelf doen.

Voor wie zelf aan de slag wil

Uitvoerige instructie hoe met behulp van een papieren sjabloon je bindingen te monteren op YouTube. Onderstaande zijn Duitstalig, er zijn ook Engelstalige versies.

https://youtu.be/ypkrw1znnDs (deel I)

https://youtu.be/cbMkIQ_9PEI (deel 2)

Boorsjablonen voor meerdere merken en typen bindingen

http://www.bindingfreedom.com/paper-tempaltes/

http://www.tetongravity.com/forums/showthread.php/153971-Binding-Mount-Paper-Templates 

Meer instructies inclusief verwijzingen naar sjablonen

http://www.slidewright.com/paper-ski-binding-templates/

Tabel met zoollengtes voor verschillende merken

http://www.evo.com/ski-boot-sole-length-bsl-size-chart.aspx 

De speciale boren voor de benodigde gaten kun je voor rond de € 15 onder andere bij www.sport65.de bestellen. Voor de Dynafit Radical ST binding is dat bijvoorbeeld Ø 4,1 x 9,0 mm. Maar ga altijd uit van de waarden die op je ski staan aangegeven.

Afstellen speling Dynafit binding

https://theskimonster.com/blog/posts/how-to-adjust-your-dynafit-ski-bindings/  

Vragen en suggesties

Heb je nog vragen, aanvullingen of suggesties? Plaats dan hieronder een reactie op dit artikel

Wim Ottenhoff

Je moet inloggen om info toe te voegen of vragen te stellen.