Skip to main content

Mobieltje mee!

  • Opladen op zonnestroom in de MonteRosahut

    Opladen op zonnestroom in de MonteRosahut

De mobiele telefoon mag in geen enkele rugzak ontbreken. Er zijn niet veel mensen die nog zonder hun telefoon de deur uit gaan, maar er zijn hier toch een paar aandachtspunten die we graag benadrukken. In noodgevallen biedt de mobiele telefoon de mogelijkheid om snel een reddingsdienst te waarschuwen. De dekking van het netwerk is nog niet optimaal, maar grote delen van de Alpen kun je gewoon bellen, zeker als je wat hoger zit. Je moet er niet verbaasd van opkijken als een Italiaanse berggids de hele dag loopt te bellen. Die zijn echt verliefd op dat apparaat. Zij weten meestal ook dat je bij het raampje van de meest linker WC van de hut (of waar dan ook), nog net bereik hebt.

Het is slim om de telefoon zo veel mogelijk uit te zetten, zodat je batterij lang mee gaat. Verder wordt afgeraden om de telefoon op minder dan 50 cm van je lawinepieps te bewaren [bron?]. Dat zou kunnen storen als je onder de sneeuw ligt en met je pieps gevonden moet worden. Bij de tochten krijg je het telefoonnummer van de lokale bergreddingsdienst. Programmeer dat voor vertrek in je telefoon.

In sommige hutten kun je tegenwoordig je telefoon opladen. Een extra accu kan voor de moderne homo telefonicus ook een uitkomst zijn om zijn online status niet te verliezen.

De moderne smartphone is natuurlijk ook zeer geschikt voor het opvragen van het lawinebericht of het weerbericht. In het buitenland kun je eventueel een lokale SIM-kaart kopen om goedkoop te kunnen internetten. Diverse Oostenrijkse hutten hebben tegenwoordig al WiFi. Daarmee is er geen enkele reden meer om tijdens de tocht niet een paar ervaringen en foto's op deze site te zetten. 

 

Je moet inloggen om info toe te voegen of vragen te stellen.