Skip to main content

Airbagrugzak

Naast de standaard uitrusting bij het skitoeren (schep, sonde en pieps) hebben steeds meer freeriders of toerengangers tegenwoordig ook een lawinerugzak (ook wel bekend als ABS-rugzak). Een lawinerugzak zorgt ervoor dat je in het geval van een lawine aan de bovenkant van het sneeuwdek blijft en zo dus minder risico’s loopt en sneller gevonden wordt bij een lawine. Je activeert de ballon in de rugzak zelf met een hendel. Zie voor een impressie van wat een lawinerugzak is onder meer de volgende filmpjes:

Onderzoek laat zien dat je met een lawinerugzak meer kans maakt in een lawine. Dit is dan ook de reden dat je steeds meer toerskiërs en freeriders met zo’n rugzak ziet. Tegenwoordig zijn goede en niet al te zware lawinerugzakken verkrijgbaar (in verschillende maten afhankelijk van of je een dagtocht maakt of een tocht van meerdere dagen). Bijvoorbeeld van BCA (Back Country Access), Mamutt of ABS. Zo kun je maximale veiligheid en een goede skirugzak combineren.

Bij het kiezen van een airbag, loont het de moeite om eens goed rond te kijken. Verschillende winkels hanteren verschillende prijzen. In sommige gevallen is de drukpatroon niet bij de prijs van de rugzak inbegrepen. Dat is vaak het geval, wanneer je bij een airbag kunt kiezen uit verschillende drukpatronen. Een stalen fles is een stuk zwaarder dan een fles van aluminium of carbon.

Een moderne airbagrugzak kost al snel € 800. We zijn hard op zoek naar gegevens over realistische levensduurverwachtingen voor deze producten. Het doek waar de airbag van gemaakt is, is aan veroudering onderhevig. Als je niet zo vaak buiten de piste bent, is het kopen van een airbag misschien niet zo aantrekkelijk. Lawinerugzakken zijn tegenwoordig ook te huur, bijvoorbeeld bij Bever of Basecamp in Den Haag.

Veiligheidproblemen en recalls

Er zijn recent enkele veiligheidsproblemen met airbagsystemen van Mammut/Snowpulse en ABS gemeld. Als je een airbag hebt, dan is het slim om even de berichten over Snowpulse en ABS na te lezen. Deze systemen worden ook in de rugzakken van andere fabrikanten gebruikt.

Daarnaast zijn er problemen met de Jetforce rugzakken van Black Diamond/Pieps/POC. Zie: Product recall: Airbags van Black Diamond, Pieps en POC met Jetforce

Je moet inloggen om info toe te voegen of vragen te stellen.