Skip to main content

Petzl Meteor, de eerste gecertificeerde toerskihelm

Draag jij al een helm tijdens het toeren? Bij steeds meer sporten is het dragen van een helm de norm aan het worden en in georganiseerd verband vaak al verplicht. Ook bij toerskiën zie je deze ontwikkeling. Bij tochten met een verhoogd risico op steenslag zullen we het dragen van een helm verplicht gaan stellen.

Nu zie ik het nut van een helm bij toerskiën wel in, maar waar ik meer moeite mee heb is dat ik steeds meer helmen in de kast heb liggen, want iedere sport heeft zo zijn eigen helm: wielrennen, mountainbiken, schaatsen, piste skiën, klimmen en nu dan weer een erbij voor toerskiën terwijl de verschillen vaak klein zijn. Zou er niet wat te combineren zijn?

Petzl Meteor 

Met die gedachte in het achterhoofd ben ik op zoek gegaan naar een geschikte vervanger voor mijn bejaarde klimhelm en liep ik tegen de Petzl Meteor aan, een lichtgewicht helm specifiek ontworpen voor zowel klimmen als toerskiën. Mooi er viel dus wat te combineren.

Belangrijkste features

Met 240 gram is de Meteoor een van de lichtste helmen van dit moment en zeker lichter dan de lichtste piste skihelm. Het gewicht kan nu eigenlijk geen reden meer zijn om hem thuis te laten

De Meteoor beschikt over een zeer goede ventilatie, erg fijn bij het omhoog vellen in de vaak al hete voorjaarszon

Een helm die niet goed zit is een kwelling. En daar is door Petzl bij het ontwerp goed over nagedacht. De Meteoor heeft prima en gemakkelijk te bedienen afstelmogelijkheden met een groot bereik waardoor hij gemakkelijk aan te passen is als je bijvoorbeeld een muts onder je helm wilt dragen.

Er is bij de vormgeving van de helm rekening gehouden met de mogelijkheid om er een skibril bij te dragen. Achterop de helm is een fixering voor de band van de skibril in de vorm van een elastisch koordje aanwezig. 

Als alternatief voor een skibril  is er een cool uitziend vizier dat als accessoire leverbaar is. Deze kan via de voorste ventilatie-openingen aan de helm bevestigd worden

Toerskiën betekent zeker in het voorjaar vroeg op pad. Er is dan ook gedacht aan een fixering voor een hoofdlamp aan de voorzijde van de helm

CE certificering voor toerskiën

De helm is zoals eerder aangegeven zowel voor klimmen als toerskiën (nieuwe norm) gecertificeerd. Wie denkt dat hij nu meteen ook een piste skihelm heeft moeten we teleurstellen, de strikte norm (EN 1077) voor deze categorie helmen staat geen ruime ventilatie openingen toe vanwege het risico dat skistokpunten of skikanten via deze openingen verwondingen zouden kunnen veroorzaken iets wat bij een val of botsing op de piste geen denkbeeldig risico is.

Accessoires

Standaard zit bij de helm een opberghoes en een extra zet padding die je eenvoudig in de helm kunt plakken als de originele padding aan vervanging toe is.

Praktijkervaringen

Ik heb de helm nu in totaal ongeveer anderhalve week dagelijks gedragen. Een week in augustus tijdens een alpine klimtocht in Zwitserland en tijdens twee klimweekends in de Ardennen, dus nog niet tijdens het toerskiën. Verder draag ik de helm tijdens mijn wekelijkse schaatstraining omdat ik geen zin heb om ook nog een specifieke schaatshelm te kopen want die zijn er natuurlijk ook.

Het lage gewicht in combinatie met de goede afstelmogelijkheden maakt dat de helm erg prettig zit zonder drukpunten waardoor ik  vergeet dat ik hem op heb. Wel met de opmerking dat ieder hoofd anders is en dit dus niet voor iedereen hoeft te gelden. 

De helm ventileert erg goed. Ook bij lange dagen in de warmte voelde de helm eigenlijk nooit benauwd aan.

De hoofdlampbevestiging werkt handig en de lamp blijft goed op zijn plaats zitten. Ook mijn skibril past goed in combinatie met de helm. Maar hier geldt natuurlijk: altijd vooraf controleren want skibrillen kunnen behoorlijk variëren van vorm en grootte. 

Tot nu ben ik heel tevreden over de helm en mooi mee genomen is dat ik met de aanschaf een ‘2 in 1’ helm bij heb gekregen: gecertificeerd voor klimmen en toerskiën zodat ik de groei van mijn helmenverzameling kon beperken 

Meer informatie

Product informatie Petzl

Product video Petzl

Reviews

Video review by Petzl 

Video review by Bergsteigen.com

User review Blister

Product details en links naar reviews Weigh My Rack

Wim Ottenhoff

Je moet inloggen om info toe te voegen of vragen te stellen.