Skip to main content

Pickel, stijgijzers en andere zaken uit de ijzerwinkel

Op sommige tochten uit het programma heb je meer nodig dan alleen, ski’s, schoenen en pieps. Bijvoorbeeld als je gletschers oversteekt of stukjes moet klauteren en klimmen. In die gevallen heb je ook een klimgordel (liefst een lichte) nodig. Ook een pickel en stijgijzers zijn op sommige tochten nodig evenals wat kleine klimspullen, zoals enkele karabiners , een paar bandslinges en een prusiktouwtje . Dit heb je bijvoorbeeld nodig als je aan het touw gaat over de gletsjer of bij een laatste stuk klimmen naar een top of over een graat. Ook als iemand uit een gletsjerspleet moet worden gehaald, dan heb je dit materiaal nodig. Op de gletsjer ben je immers op je eigen groep aangewezen.

Bij verschillende beginnersweken heb je geen bijzondere uitrusting nodig. Voor andere weken vaak wel. Raadpleeg de materiaallijst die je kunt downloaden op elke tochtpagina, voor een goed overzicht.

Pickel

Als je een pickel hebt, dan volstaat die meestal voor een toerskitocht. Wanneer je met een gids op pad gaat, dan hoef je niet aan je eigen pickel te zekeren en kun je kiezen voor een licht exemplaar. Er zijn tegenwoordig pickels die slechts een paar honderd gram wegen. De allerlichtste pickels hebben een aluminium steel en aluminium doorn en schoffel. Dat is prima voor in de sneeuw. Een treetje hakken in gletsjerijs lukt echter niet meer. Als je die pickel ook in de zomer wilt gebruiken dan kun je beter kiezen voor een stalen schoffel en doorn. Dat is een aardig compromis tussen gewicht en functionaliteit (en prijs). Er zijn ook pickels waar op de aluminium doorn en schoffel een kleine stalen rand is gefabriceerd, zodat je toch nog een enkele keer in het ijs kunt hakken (o.a. van Camp). Ook bij de pickels met een T-steel (waar je aan kunt zekeren) zijn er enkele lichte modellen beschikbaar. Die zijn niet goedkoop, maar gaan wel heel lang mee, dus per jaar kost dat bijna niets.

Stijgijzers

Voor stijgijzers geldt een soortgelijk verhaal als voor pickels. Er zijn lichte aluminium exemplaren die voldoen op bevroren sneeuw en gletsjerijs. Wanneer je ook af en toe een klein stukje door de rotsen moet klimmen, dan moet je op eieren lopen. Anders hebben de lichte stijgijzers geen lang leven. Neem daarom ook altijd je stalen stijgijzers mee in de auto en vraag de gids op de parkeerplaats welke set je het beste kunt kiezen voor de tocht.

Bij veel toerskitochten komen de stijgijzers slechts enkele malen uit de rugzak. Soms blijven ze de hele week in de rugzak. Je moet zelf kiezen of je dat een reden vindt om extra lichte stijgijzers te kopen, of juist om de stalen stijgijzers te gebruiken die je toch al had.

Neem als het even kan een stijgijzer met snelsluiting. Dat gedoe met die riempjes wil je niet wanneer het flink koud is in de winter en je je dikke wanten niet meer uit wilt doen. Anti-stolplaten zijn verplicht. Die voorkomen dat de sneeuw als een bal onder het stijgijzer blijft plakken (helpt een beetje).

Stijgijzers moeten passen op je toerskischoenen! Dat klinkt logisch, maar ondanks de normering van skibindingen en -schoenen, passen niet alle stijgijzers. Neem je schoenen mee naar de winkel als je stijgijzers gaat kopen en neem je stijgijzers mee naar de winkel, wanneer je aan een paar nieuwe schoenen toe bent. Verder moet je voor vertrek thuis altijd even proberen of je stijgijzers nog passen, want misschien heeft je vriendin ze onlangs nog geleend voor een zomertocht of een weekje ijsklimmen.

Karabiners

Kies voor enkele karabiners met een grote opening die je met je wanten aan kunt bedienen. Een HMS met ballock (een zogenaamde safety karabiner) is de norm om in te binden op het touw op de gletsjer.

Gordel

Voor het toerskiën is elke degelijke sportklimgordel goed. Je hoeft dus geen speciale gordel te kopen, wanneer je ook al een gordel hebt voor je zomertoeren, sportklimmen of in de klimhal. Een zitgordel is handiger dan een ouderwetse integraalgordel, omdat het aanbindpunt daar te hoog zit. Tijdens het lopen op een gletsjer kun je gemakkelijker een val houden, wanneer je op heuphoogte inbindt. Alleen bij kleine kinderen is een additionele borstgordel nog aan te raden, omdat kinderen smalle heupen hebben en uit de gordel kunnen glijden wanneer ze ondersteboven hangen. Kinderen mogen overigens niet zonder meer mee op een skitoer.

Het is tijdens het toerskiën fijn om de rugzak licht te houden. Er zijn tegenwoordig hele lichte heupgordels beschikbaar. Daar is de polstering volledig weggelaten. Als je tijdens het sportklimmen een hangrelais wilt maken, dan zit dat waardeloos, maar tijdens een toerskitocht is het een fijne oplossing. Zorg wel voor enkele handige materiaallussen voor karabiners, etc.

 

Je moet inloggen om info toe te voegen of vragen te stellen.